Overslaan en naar de inhoud gaan

Over het Fashion Flows ideeplatform

Fashion Flows is het vierde thematische spoor dat Stadslab2050 lanceerde.

We verwachtten er veel van.  Zeker met stevige partners als Flanders Fashion Institute, Plan C en OVAM. En met modestad Antwerpen als speelveld.

Maar mode leeft bij veel mensen. Net zoals de bezorgdheid over hoe we met de dingen en met onze planeet omgaan.

De combinatie van beide levert vuurwerk op. Zoveel is nu duidelijk. Er gebeurde en gebeurt veel op lokale schaal. Maar ook wereldspelers beginnen te bewegen, voorzichtig, zoekend. H&M, G-Star, Puma, Patagonia, Nike, The North Face,... We vinden ze allemaal terug in Antwerpen. Daarnaast brachten experten ons hun knowhow en vooral nieuwe ideeën.

Die stroom aan informatie, initiatieven, ideeën, dromen, inspiratie, ... geven we via dit Fashion Flows ideeplatform de visibiliteit waarop hij recht heeft. In de hoop dat er weer nieuwe, concrete projecten ontstaan. Zodat de sneeuwbal niet meer te stoppen valt.

 

De modeketen in schakels

De zes schakels van de modeketen - grondstoffen, ontwerp, productie, verkoop, gebruik, einde leven - vormen de ruggengraat van dit platform. Elke schakel gaven we een basisprincipe en vijf basisstrategieën die samen de mode-ondernemer (ontwerper, producent, retailer, verkoper, ...) en de mode-consument helpen om de modeketen te sluiten.

Deze uitgangspunten kleden we voor elke schakel aan met voorbeelden uit de stad Antwerpen (inclusief deze die ontstaan zijn uit Fashion Flows), (inter)nationale inspiratie, interviews en informatie en ideeën afkomstig van de expertenpanels.

Dit alles is 'work in progress'. We breiden het platform stelselmatig uit met nieuwe informatie en ideeën... zeer graag ook die van jou.

 

... in een stedelijke context, samen met stakeholders

Stadslab2050 noemt zich een stedelijk laboratorium. De initiatieven die het neemt, hebben dus altijd een stedelijke invalshoek en dat is met Fashion Flows niet anders. De informatie op dit platform legt daarom een accent op de mogelijkheden tot verduurzaming in een stadscontext, op een lokaal niveau.

Fashion Flows kijkt daarbij ook over het muurtje. Hoe pakken andere (lokale) overheden het aan? Nationaal en internationaal.

En een stedelijke context telt verschillende actoren. We bekijken circulaire mode bijvoorbeeld ook sectoroverschrijdend. Als we iets van de expertenpanels leerden, dan is het wel het feit dat overleg met andere sectoren niet zelden verrassende perspectieven biedt.

 

...met jouw input

We zeiden het hierboven al: dit ideeplatform is 'work in progress'. Het zal in principe nooit afgewerkt raken want nieuwe, duurzame mode-initiatieven en ideeën borrelen quasi dagelijks op.

We zijn dus erg benieuwd naar wat jij van plan bent, naar wat jij erover weet en denkt, wat jouw reactie is. Zo help je mee Fashion Flows te verbreden en te verdiepen.