Overslaan en naar de inhoud gaan

Over Fashion Flows

Kunnen we vanuit Antwerpen de keten sluiten voor de mode-industrie?

 

Dat is de uitdaging die Flanders Fashion Institute, Plan-C, OVAM en stad Antwerpen aangaan.

Pakkende experimenten rond een circulaire economie voor de modeketen kunnen een stevige inspiratie zijn voor de hele sector en bij uitbreiding voor de creatieve industrie. Met dé modestad van Vlaanderen als spil in dit verhaal gingen en gaan we nog steeds op zoek naar een circulaire modesector.

Event circulaire mode

Na een intensieve voorbereiding ging Fashion Flows, zoals het thematisch spoor inmiddels gedoopt was, op 30 maart 2015 van start met een event in het Felix Pakhuis. Je kunt hier een videosamenvatting bekijken.

De deelnemers maakten er kennis met ontwerpers, merken, organisaties en andere initiatiefnemers die de principes van circulaire mode al toepasten, daartoe bijdroegen of daar vrij goed omlijnde plannen voor hadden. Atelier Doek, Wintervacht, Mud Jeans, de Kringwinkel, Rombaut, Katrien Van Hecke, ... vind je zonder twijfel terug op dit ideeplatform.

Dilys Williams, directeur van het Londense Center for Sustainable Fashion, verzorgde de keynote over 'Circular Fashion'.

Innovatieve projecten

Als het startevent één doel had, dan was het wel innovatieve projecten te 'verzamelen' die genoeg potentieel hadden om uit te groeien tot een concreet product, een nieuwe vorm van dienstverlening, een innovatieve methodiek,... Dat zelfs onze wildste verwachtingen werden overschreden, bevestigde toen al ons vermoeden dat het thematisch spoor 'Fashion Flows' wel eens in positieve zin zou kunnen 'ontsporen'.

Volgende projecten zetten het afgelopen jaar hun eerste of verdere stappen:

 1. Fair Fashion: kleren kopen staat bij jongeren in de top 3 als het om geld uitgeven gaat. Maar weten ze wat ze kopen en zo ja, liggen ze er wakker van? Villanella zoekt het samen met leerlingen uit het Antwerpse secundair onderwijs uit tijdens interactieve sessies
 2. Duurzame pop-up store: thematische inspiratieavonden over duurzame mode in combinatie met een pop-up winkel
 3. The Empty Shop: wat als je kleding naar een winkel brengt in plaats van kleding eruit te halen?
 4. Textielophaling: de keten sluiten betekent ook gebruikte kleding ophalen, inzamelen,... Wat als we in vijf jaar tijd vier keer meer kunnen ophalen?
 5. Rethinking high fashion shoes: ontdek Alice, de modulaire schoen
 6. Atelier Doek: werken met reststromen afkomstig van opmerkelijke plaatsen
 7. Post Couture Collective: zin in een nieuwe jurk? Downloaden!
 8. Was Wijs: een intelligent waslabel waarmee kledingstukken hun eigenaar attent maken op duurzaam onderhoud
 9. Sandals made in Antwerp: hyperlokale productie in een geglobaliseerde wereld. Elke stad zijn eigen sandaal met Antwerpen als piloot
 10. Les ReBelles d'Anvers: Belgiës allereerste kledingbibliotheek opent binnenkort de deuren in Antwerpen. Slow en high fashion dressing op uitleenbasis!
 11. Close the Loop: een online instrument voor de mode-ondernemer die de cirkel wil sluiten

 

Hoe ver elk project staat lees je bij 'Innovatieve projecten in de stad' in elke schakel.

Expertenpanels

En als we nu eens voor elke schakel in de modeketen experten rond tafel zouden roepen? Om hun knowhow te delen. Om na te gaan of zij nog ideeën hebben die mee de modecirkel zouden kunnen helpen sluiten. Geen slecht idee vonden we en zo ontspoorde Fashion Flows verder met ieders instemming.

Van mei tot november 2015 organiseerden we zes expertenpanels; één per schakel. De informatie- en ideeënstroom die hieruit voortkwam, verwerk(t)en we stelselmatig tot korte samenvattingen die je bij elke schakel nu of binnenkort kunt https://www.cialissansordonnancefr24.com/ terugvinden.

En nu dus dit ideeplatform.