Overslaan en naar de inhoud gaan

ontwerp

Ontwerp voor de eeuwigheid

 

Vanuit een circulair oogpunt, neem je als ontwerper best de volledige levensloop van je creatie in acht. Je bent verantwoordelijk voor wat je maakt; over de hele lijn. Dus niet enkel voor het materiaal en 'the looks' maar ook voor de productie, de verkoop, het gebruik en daarna (end-of-live).

Neem jezelf voor te ontwerpen voor de eeuwigheid. Deze basisprincipes kunnen je daarbij helpen:

 1. Ontwerp voor een lange levensduur
 2. Ontwerp voor hergeboorte
 3. Ontwerp om afval te minimaliseren
 4. Ontwerp om overconsumptie tegen te gaan
 5. Denk aan nieuwe technologieën bij het ontwerp

 

1. Ontwerp voor een lange levensduur

Wie lange levensduur zegt, zegt tijdloos ontwerp en kwaliteit. Beide kenmerken zitten in de modewereld in de lift en dat niet enkel bij de topmerken.

'Slow fashion' - mode die kiest voor duurzaamheid, kwaliteit en klanttevredenheid - zet zich steeds sterker af tegen 'fast fashion' met haar 'planned obsolescence', 30 tot 50 collecties per jaar en de haast pathetische drang naar hypes en trends.

 

2. Ontwerp voor hergeboorte

Een kwaliteitsvol en duurzaam ontwerp belet niet dat een kledingstuk soms stuk gaat. En ooit komt er een eind aan. Door bij je ontwerp rekening te houden met herstel-  en recyclagemogelijkheden, zet je een stap verder op weg naar circulaire mode.

Leerde de voorbije decennia generatie na generatie het af om kleding te herstellen, dan is nu zonder twijfel de tijd aangebroken waarin naaimachines en repair cafés niet meer weg te denken zijn. Misschien kun je overwegen om een hersteldienst aan te bieden?

Ontwerp ook met recyclage en demontage in het achterhoofd. Ontdek tips en tricks op 'Close the Loop'.

 

3. Ontwerp om afval te minimaliseren

Het klinkt streng, maar vanuit circulair oogpunt is afval een ontwerpfout.

Dat is geen nieuwlichterij. Onze grootouders en de generaties ervoor knipten nog een kledingstuk uit een volledige lap textiel. Kwestie van 'dure' stof zo goed mogelijk te benutten. Vandaag - en niet in het minst dankzij de opkomst van het Cradle to Cradle-denken - legt 'zero waste' de nadruk op het vermijden van afval.

Zowel de economische als de milieu-afweging zijn relevant en kunnen in de ontwerpfase tot uiting komen in ingrepen als:

 • zero wast patroonsnijden
 • virtual prototyping
 • design on demand.

 

4. Ontwerp om overconsumptie tegen te gaan

Op de keper beschouwd, telt een kledingstuk twee 'vervaldagen':

 • wanneer het versleten of finaal stuk is
 • wanneer wie het draagt, er echt genoeg van heeft.

In de 'fast fashion'-filosofie kan vervaldag twee nooit snel genoeg aanbreken. Maar als je het over een duurzame boeg wil gooien, kun je je afvragen hoe je iemand kunt motiveren om een stuk langer te houden om zo de drang naar weer iets nieuws enigszins te temperen.

Een nieuwe generatie mode-ondernemers zoekt het antwoord in 'het verhaal achter het product'. Die aanpak uit zich dan in:

 • participatory design of co-creatie: door de gebruiker te betrekken in het creatie- en productieproces, krijgt het kledingstuk voor hem of haar vanzelf een diepere betekenis. Creëren en maken als het nieuwe statussymbool;
 • emotional design of storytelling: hoe is iets gemaakt, in welke (arbeids)omstandigheden en met welke voetafdruk, hoe innovatief is het, helpen we er iemand mee? LN Knits is hiervan een mooi voorbeeld in het Antwerpse;
 • customer experience: hoe maak je het koopmoment - de jacht als het ware - spannender?
 • customer engagement: sociale mediakanalen bieden, als ze goed worden gebruikt, veel mogelijkheden voor klantenbinding en -betrokkenheid. Nog een stap verder is crowdsourcing of crowdfunding tot aandeelhouderschap toe.

 

5. Denk aan nieuwe technologieën bij het ontwerp

Ook de modeketen innoveert constant. Zet nieuwe technologieën in om de voetafdruk van je ontwerpen te verkleinen. Digitaal printen en finishen bijvoorbeeld reduceert het energieverbruik met 60%, het waterverbruik met 80% en het inktverbruik met zelfs 90%. Lasercutting van patronen zorgt dan weer voor een meer nauwkeurige insnijding met minder afval als gevolg.

 

Lees meer over de schakel 'ontwerp' op Close the Loop

Abonneer op ontwerp