Overslaan en naar de inhoud gaan

De Ecolizer: uw beste vriend bij milieuverantwoord ontwerp

garen

De wat?

De Ecolizer is een ontwerptool voor ontwerpers en bedrijven die de impact van hun producten willen leren kennen. Met de Ecolizer berekent de ontwerper snel en eenvoudig de milieu-impact van een product en kan hij/zij innovatieve keuzes maken. Als het product nog ontworpen moet worden en de ontwerper de milieu-impact van potentiële grondstoffen - ook van textiel - wil ontdekken, is dat ook een optie.

Waarom?

De OVAM heeft dit instrument ontwikkeld om ecodesign toegankelijker te maken voor ontwerpers. De Ecolizer is namelijk een eenvoudige en betrouwbare bron om ecodesign op een gebruiksvriendelijke wijze te integreren in het ontwerpproces.

Het opmaken van een levenscyclusscenario en het bepalen van een functionele eenheid van product/ontwerp staan centraal binnen deze tool. Ontwerpers kunnen gemakkelijk analyseren welke materialen, processen, componenten of fasen van de levenscyclus van een product de belangrijkste bijdrage leveren aan de milieubelasting. Op die manier ligt de weg naar meer innovatie open.

Milieu-impact: meer dan één dimensie

De milieu-impact van een product wordt samengevat in één cijfer, maar er is ook een overzicht van de impact per fase in de levenscyclus. Zo krijgt de ontwerper een vollediger beeld van de schade die een product kan aanrichten in verschillende fases en hoe hij/zij daar iets aan kan doen. Ook de score van verschillende producten kan met elkaar vergeleken worden.

Hoe werkt het?

De Ecolizer berekent de milieu-impact van een product op basis van alle materialen, processen, verpakkingen en transportwijzen die worden toegepast tijdens de levenscyclus ervan. Die informatie staat in verbinding met ‘eco-indicatoren’, getallen die de graad van milieubelasting weergeven.

Nadat u alle informatie heeft ingegeven, maakt de Ecolizer de berekening en wordt de milieu-impact in één cijfer weergegeven (met bijkomende informatie per fase/onderdeel).

De waarde wordt weergegeven in millipunten (mPt). Hoe hoger de score, hoe hoger de milieu-impact. Voor de berekening van de eco-indicatoren werd de ReCiPe-methode gebruikt.

Een wetenschappelijke basis voor innovatieve producten

De Ecolizer is een wetenschappelijk onderbouwd hulpmiddel voor milieuverantwoord ontwerpen. De OVAM wil een dynamisch, actueel instrument bieden aan (inter)nationale ontwerpers en bedrijven, en hen inspireren om innovatieve, milieuverantwoorde producten te creëren.

De data van de Ecolizer zijn gebaseerd op de internationale ecoinvent-databank. Zin om de mogelijkheden en bestaande casestudy’s van de Ecolizer te ontdekken? Klik dan hier.