Overslaan en naar de inhoud gaan

Expertenpanel grondstoffen

Annet Sunderman en Martijn van Strien

Sluiten grondstoffen mee de modecirkel?

 

Voor Fashion Flows geldt nog meer dan voor de andere thematische sporen die Stadslab2050 lanceerde: je bent er nooit helemaal mee klaar.  

De weg naar het einddoel – circulaire mode – lijkt wel een doolhof met achter elke hoek een geweldige kans, een dito barrière, een onwaarschijnlijke innovatie of een verbluffend nieuw inzicht.

We zwerven er geweldig graag in rond, laat daar geen misverstand over bestaan, maar zoals voor elk doolhof geldt: je wil er op een gegeven moment wel uit. En daarom riepen we de hulp van experten in.

De modeketen als rode draad

Een beetje expert wil natuurlijk wel wat structuur, dachten we. Voor hem/haar geen doolfhof. Dus deelden we de modeketen op in zes schakels: grondstoffen, ontwerp, productie, verkoop, gebruik en einde leven.

Elke schakel kreeg vervolgens een inspirerende baseline en een aantal basisstrategieën. De startpagina van Close the Loop tekent de keten voor je uit..

Baseline en principes leggen samen de inhoudelijke basis van het expertenpanel. Eén panel per schakel. Van mei tot december 2015.

Het expertenpanel ‘grondstoffen’

Eind mei 2015 deelden Annet Sunderman (fabric consultant), Martijn van Strien (designer) en Edwin Maes (consultant clothing textiles bij Centexbel) hun inzichten over de schakel ‘grondstoffen’ met deze baseline en basisstrategieën als gesprekskapstok.

Materialen maken het verschil

  1. Kies voor materialen met een lage impact
  2. Kies voor gerecyleerde of recycleerbare stoffen
  3. Hergebruik en herontwerp afval
  4. Laat je inspireren door de natuur
  5. Denk na over alle aspecten van je product

 

Het panelgesprek een ‘eye opener’ cialis generique noemen, is een understatement. Opportuniteiten, suggesties, barrières, mogelijke kruisverbanden, pure knowhow,… vulden moeiteloos de twee uur die we voorzien hadden.

Waar de kansen liggen voor de (mode)stad Antwerpen? De blogberichten hieronder vertellen je er meer over.

 

het expertenpanel 'grondstoffen' in beeld