Overslaan en naar de inhoud gaan

grondstoffen

Materialen maken het verschil

 

Kiezen voor deze of gene (textiel)stof is kiezen voor hoe een ontwerp eruit zal zien, de kwaliteit ervan en dus hoe lang het zal meegaan. Diezelfde keuze bepaalt echter ook de milieu-impact van het kledingstuk.

Hoewel hij aan het begin van de modeketen staat, is het bij deze schakel dus misschien nog meer dan bij de andere kwestie van al stil te staan bij het einde.

Volgende vijf basisprincipes helpen je om met materialen het verschil te maken:

 1. Kies voor materialen met een lage impact
 2. Kies voor gerecyleerde of recycleerbare stoffen
 3. Hergebruik en herontwerp afval
 4. Laat je inspireren door de natuur
 5. Denk na over alle aspecten van je product

 

 

1. Kies voor materialen met een lage impact

Toegegeven, er bestaan makkelijker opgaven dan materialen rangschikken volgens hun impact. Of ze nu natuurlijk is of synthetisch, elke stof heeft een eigen invloed op het milieu.

Wil je toch een verantwoorde keuze maken, dan zou je je kunnen laten leiden door volgende uitgangspunten:

 • het materiaal moet afgeleid zijn van natuurlijke producten die
 • hernieuwbaar of snel herstellend (groeiend) zijn en
 • het materiaal moet biologisch afbreekbaar zijn.

 

Een groeiend aantal succesvolle experimenten met nieuwe stoffen zoals lyocell, hennep, bamboe en Qmilk wettigt het vermoeden dat ze binnen niet al te lange tijd hun plaats zullen krijgen in de modeketen. Maar voorlopig blijven katoen en polyester samen goed voor 80% van het stoffenverbruik.

Tip: Made-By biedt een helder overzicht van de milieu-impact van een aantal stoffen. De focus ligt daarbij op water- en energieverbruik, het gebruik van chemische stoffen en de uitstoot van broeikasgassen.

 

2. Kies voor gerecycleerde of recycleerbare stoffen

Recyclage betekent minder energie, grondstoffen, chemische producten en uiteraard minder 'virgin' materiaal zoals katoen, wol of synthetische garens om stoffen te maken (inclusief het oogsten, wassen en verven dat daar weer bij komt kijken).

De recyclage van natuurlijke materialen zoals wol en katoen gebeurt mechnanisch door te strippen, te scheuren en te ontrafelen. De hieruit voortkomende vezels zijn erg kort en breekbaar. Het is niet mogelijk om enkel met deze gerecycleerde vezels opnieuw textiel te weven en kledingstukken te maken. Ze zouden uit elkaar vallen. Vermenging met nieuwe (lange en stevige) vezels lost het kwaliteitsprobleem op.

Voor synthetische stoffen zoals polyester en nylon staat zowel de mechanische als de chemische recyclageweg open. 'Post-consumer plastics' zoals PET-flessen worden vermalen, gesmolten en weer tot nieuwe 'draad' gesponnen.

 

3. Hergebruik en herontwerp afval

Afgedankte lappen stof omtoveren tot nieuwe kledingstukken is al langer dan vandaag erg populair. Hergebruik, herontwerp of upcycling gebeurt nu echter professioneler dan ooit en kan putten uit een onuitputtelijke berg

 • teruggewonnen textiel: gebruikte kleding uiteraard maar ook oude brandweerslangen, vlaggen, dekzeilen, veiligheidsgordels,...
 • teruggewonnen productie-afval dat ontstaat bij de productie (snijafval, afgekeurde partijen,...) of bij het patroonsnijden
 • biologisch afval zoals zure melk (met Qmilk als teruggewonnen textielstof), ananasbladeren (Piñatex) of koffiegruis (S.Café).

 

 

4. Laat je inspireren door de natuur

Bio-mimicry - letterlijk: het nabootsen van de natuur - biedt verrassend veel inspiratie voor milieuvriendelijke bewerkingen of alternatieve producten die de mogelijkheid tot recyclage aanzienlijk vergroten.

Het Cradle to Cradle-principe toepassen op kledingstukken is minder evident dan het lijkt. Hoewel in de basis vaak een natuurlijk product, zijn onze hemden, jurken, broeken en jassen zelden nog afbreekbaar door de vermenging met andere materialen (zoals polyester) of de bewerking met synthetische kleurstoffen en/of coatings.

Nochtans bestaan er, behalve katoen en wol, nog andere bioafbreekbare stoffen, natuurlijke kleurstoffen en milieuvriendelijke coatings.

 

5. Denk na over alle aspecten van je product

Recycleren staat of valt met goed sorteren. Het geheim zit hem in de details, verspreid over het volledige ontwerpproces:

 • hou het in de mate van het mogelijke bij één vezelsoort
 • vermijd coatings en zeker laminering omdat ze het sorteerproces behoorlijk bemoeilijken
 • vermijd een weeftechniek waarbij de ene vezel de andere inpakt of verbergt
 • metaal kan erg schadelijk zijn voor recycleersystemen
 • maak ritsen, knopen en labels makkelijk verwijderbaar... of schrap ze uit je ontwerp
 • zorg ervoor dat etiketten, labels,,... van dezelfde stof gemaakt zijn als het kledingstuk dat ze identificeren
 • kies voor naden die makkelijk los te maken zijn.

 

Lees meer over de schakel 'grondstoffen' op Close the Loop

Abonneer op grondstoffen