meer info
Home > gebruik > con - Nu al in de stad > Ocmw antwerpen gunt kledingoverschotten een tweede leven

OCMW Antwerpen gunt kledingoverschotten een tweede leven

OCMW Antwerpen draagt met zijn project Binnenste Buiten niet alleen zorg voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Het bekommert zich ook om onze leefomgeving. “We bieden onverkochte of licht beschadigde kleding aan in onze sociale kledingwinkel”, legt projectcoördinator Marijke Cassiers uit. “Zo gunnen we onze OCMW-klanten nieuwe, stijlvolle kledingstukken én verkleinen we de afvalberg.”

Het project Binnenste Buiten werd tien jaar geleden op gang getrapt. Mede-initiatiefneemster Marijke Cassiers herinnert zich de beweegredenen nog goed: “We ondervonden dat onze OCMW-klanten te vaak werden uitgesloten op basis van uiterlijke kenmerken. Dat wilden we verhelpen door in te zetten op hun buitenkant – ik denk aan kleding, hygiëne, sociale vaardigheden en gezondheid – maar ook op hun binnenkant, viagra pas cher door te focussen op hun zelfbeeld en eigenwaarde, maar ook op zaken als stressreductie en timemanagement. Alles om een fiere persoon tot leven te wekken.”

Onverkochte stukken opnieuw in de rekken

“Uit het project kwam een sociale kledingwinkel voort: daar bieden we onverkochte of licht beschadigde kledingstukken aan tegen een prikje, zodat onze OCMW-klanten ook nieuwe, kwalitatieve items op de kop kunnen tikken.

Daarbij hoeven ze trouwens niet te graaien in bakken. Onze winkel in de Bosschaertstraat is net een echte boetiek – met stijlvolle broeken, knappe schoenen en elegante lingerie in de rekken. Belangrijk om te melden: alleen wie OCMW-klant is of een verhoogde tegemoetkoming heeft, kan er na een intakegesprek terecht. Momenteel hebben we zo’n 500 klantenkaarten, aangevuld met bijna 900 kinderen die we ook voorthelpen.”

Sociaal engagement redt overstock

“Natuurlijk moest ons kledingaanbod groeien. Toch hadden we snel enkele trouwe leveranciers: onder meer Xandres, Torfs en Carrefour sprongen tien jaar geleden mee op de kar en helpen ons vandaag nog altijd. Ook lingerieproducent Van de Velde is al enkele jaren een trouwe partner.

Het blijft natuurlijk altijd speuren naar voldoende leveranciers. De markt wijzigde de laatste jaren ook sterk: toen wij begonnen waren er amper outletshops, nu verkopen merken steeds vaker hun overschotten via zo’n outlet of houden ze exclusieve stocksales. De financiële crisis zorgde ook voor een efficiënter stockbeheer: modebedrijven stellen hun aanbod beter op de vraag af, waardoor er minder onverkocht blijft. Heel duurzaam natuurlijk, maar minder goed nieuws voor onze OCMW-klanten.

Toch mogen we niet klagen: verschillende merken willen hun sociaal engagement tonen en gunnen hun overstock graag een tweede leven.”

Retouches, creaties en upcycling

“De beschadigde kledingstukken die we in onze winkel verkopen, worden door ons eigen naaiatelier hersteld. De kleermakers voeren er retouches uit op onze winkelitems én op de kledingstukken van de OCMW-klanten. Ze maken ook nieuwe kinderkleding: uniformen en degelijke basics. Daarvoor proberen we zoveel mogelijk te hergebruiken: stoffen kopen we nieuw aan, maar hier ligt wel een hele voorraad oude knoppen en ritsen klaar.

Onlangs deden we ook aan upcycling: een reeks jeansbroeken die in onze winkel niet verkocht waren geraakt, vormden we om tot knappe tassen. Een relatiegeschenk voor onze leveranciers.”

Van weinig veel maken

“De meter van onze shop is Gerdi Esch, medeoprichtster van Flanders Fashion Institute en verantwoordelijk voor de vroegere Flair-rubriek ‘voor & na’. Zij geeft gratis stijladvies aan onze klanten: op een integere manier meet ze hen de perfecte sollicitatie-outfit aan, helpt ze een buikje te camoufleren, of toont ze hoe één kledingstuk als basis voor meerdere outfits kan dienen. Ook duurzaam, toch?

Ach, dat duurzame kantje zit ons gewoon ingebakken. We moeten hier elke dag met weinig middelen toekomen. Geen probleem, hoor. Dat scherpt de creativiteit aan.”

interview: november 2015
meer nieuws over 'Binnenste Buiten'
 

kledingadvies
OCMW Binnenste buiten
Deel deze pagina