meer info
Home > Eol innovatieve projecten in de stad > Texup hoe maak je van hetzelfde laken een broek

TexUp: hoe maak je van hetzelfde laken een broek?

Ook hotellakens worden met pensioen gestuurd. Maar zouden ze op hun oude dag niet kunnen bijklussen als kleren? 

“Kunnen de gebruikte, witte lakens van Radisson Blu-hotel als basis dienen voor nieuwe creaties?", vroeg Lies van Assche, oprichtster van Atelier Doek, na een eerste experiment met uniformen zich af. 

Ze kreeg gehoor bij Amelie Aernaudts en Esther Hoedemakers van Villanella die de vraag oppikten en in samenwerking met Radisson Blu, ermee aan de slag gingen. 

Van verstellen op grootmoeders wijze tot TexUp

De vraag past in een breder vraagstuk: hou kun je het leven van textiel verlengen, en textielresten weer in de productiecirkel opnemen?

Onze grootouders deden dat voortdurend. Een gordijn werd een jurk, vervolgens een hemd, daarna een handdoek en eindigde zijn leven als zakdoek. Kunnen we dat niet weer invoeren, maar op een gestructureerde manier, met meer oog voor upcycling? En waar bots je dan als ontwerper tegenaan als je Fair Fashion wilt ontwerpen uit textielresten?

In een poging om die vragen te beantwoorden startten Lies en Amelie enkele maanden geleden het TexUp-project op, ofte hetTextiel Upcyclage Labo.

"We vonden zes geëngageerde ontwerpers die al hun creativiteit los mogen laten op het gebruikte linnen", vertelt Amelie enthousiast. Ze kozen drie experts die met duurzaamheid bezig zijn om hen te begeleiden in hun creatief proces.

"Tegelijk vragen we de ontwerpers ook om vanuit hun achtergrond een blik te werpen op de thematiek van textielreststroom, duurzaam ontwerpen en circulaire mode", zegt ze.

"Het proces is belangrijker dan het resultaat"

Duurzame mode ontwerpen is nog niet zo alledaags. “De ontwerpers zullen op barrières stoten. Goed, want daarvoor dient dit onderzoeksproject ook”, zegt Esther.

“We willen weten waar duurzaam ontwerp en duurzame productie op vastloopt, of de designers zich daaraan verwacht hadden en hoe ze dit willen oplossen. Om hen bij te staan in dit denkproces, hebben we naast het individueel coachingtraject ook groepsmomenten voorzien. Zo kunnen ze elkaar inspireren, samen overleggen en steun zoeken bij elkaar.”

“Natuurlijk hopen we dat er mooie creaties ontstaan uit de gebruikte lakens en achtergelaten kledij van hotelgasten. Maar het proces is belangrijker dan het eindresultaat”, verduidelijkt Amelie.

“De designers zullen een nieuwe manier van ontwerpen bedenken. Heel belangrijk, want als we een duurzamere mode-industrie willen, is er nood aan nieuwe technieken, ontwerpprocessen en productiemethodes.”

Mooie lakenpakken op MOOI-festival

“De creaties die tijdens TexUp onstaan zullen we tonen tijdens het MOOI-festival op 29 en 30 oktober in De Studio”, verkondigt Esther.

“Omdat Villanella niet https://www.cialissansordonnancefr24.com/cialis-20mg-prix/ alleen de ontwerpers wil sensibiliseren, maar ook een gesprek wil aangaan met het publiek zullen de ontwerpers ook hun ervaringen komen delen op dit festival. Ze vertellen consumenten en andere designers over de moeilijkheden en uitdagingen van duurzaam ontwerpen. Bezoekers kunnen met hen debatteren en ideeën delen. Als ze niet wegdromen bij de expo van high-end ontwerpers,de duurzame materialenbeurs en 3D-printer, tenminste. Want er is zo veel te beleven.”

“Dat we het TexUp-project voorstellen op het MOOI-festival is geen toeval”, klinkt bij Esther. MOOI is een onderdeel van het transitiefestival dat in alle provincies de blik wil richten op een duurzame, rechtvaardige economie.

Dit illustreert dat duurzaamheid leeft op verschillende vlakken en bij verschillende partners - niet enkel in de mode, dus is er nog hoop voor meer duurzaamheid in de maatschappij.”

interview: zomer 2016
de website van TexUp

sheets
het (kleine) TexUp album
Deel deze pagina