meer info
Home > einde leven > eol - Innovatieve projecten in de stad > Designersjaals uit restmateriaal

Designersjaals uit restmateriaal

Wat als je kleding naar een winkel brengt, in plaats van eruit te halen? Die vraag stelde The Empty Shop: van 1 tot 12 december 2015 nodigde de tijdelijke winkel iedereen uit om kleding die hij niet meer draagt te doneren. Daarna werd die verkocht voor het goede doel. Samen met 250 unieke, handgemaakte sjaals die de modeafdeling van het KASKA speciaal voor de gelegenheid creëerde uit restmateriaal.

Anne Kurris, coördinator sjaalproject – KASKA: 

Bij de start van het academiejaar kreeg onze modeafdeling de vraag om The Empty Shop te steunen. Iets waarop afdelingshoofd Walter Van Beirendonck meteen positief reageerde. We besloten onze studenten iets te laten creëren om te verkopen voor het goede doel.

Omdat The Empty Shop rond duurzaamheid en recyclage draait, focusten ook wij daarop: de studenten gingen met reststoffen aan de slag. Die gingen we halen bij grote en kleine modehuizen. Zo klopten we bijvoorbeeld ook bij Dries van Noten aan, die ons maar wat graag wilde helpen. We kregen snel heel wat stof bij elkaar.

Dat is niet zo verwonderlijk: de meeste ontwerpers rekenen voor de productie toch drie procent meer stof dan nodig, om fouten tijdens het productieproces te kunnen opvangen. Wordt die extra stof dan toch niet gebruikt? Dan is het vaak te weinig om iets nieuws mee te doen. Onze sjaals, die maar weinig stof vragen, lenen zich er perfect voor.”

250 sjaals in gerecycleerde verpakking

“Onze modestudenten ontwierpen uiteindelijk 250 prachtige sjaals – en dat zeg ik zonder overdrijven. Er zitten een aantal basic-stukken tussen, maar er duiken ook echte kunstwerken op.

Die brachten we cialis en pharmacie binnen bij The Empty Shop, waar ze werden opgedeeld in verschillende prijsklassen. De ware pareltjes werden op het einde van de rit geveild. Zo brachten ze alleen nog maar meer geld op voor het goede doel.

Elke sjaal kreeg ook een unieke verpakking, gemaakt uit gerecycleerd balenkatoen. Het is een soort enveloppe waarin de sjaal opgerold zit. De stoffen enveloppe werd bedrukt door de studenten grafische vormgeving van Sint Lucas Antwerpen, die de creatieve grafische omkadering voor hun rekening namen.”

Inspireren om te recupereren

“Door aan dit project mee te werken, richt onze modeafdeling de aandacht op duurzaamheid. Dat kan onze studenten alleen maar inspireren, maar uiteindelijk zijn zij het die straks als ontwerper moeten beslissen om – al dan niet – voor een duurzaam ontwerp- en productieproces te gaan.

Bij de kleinere ontwerpers van vandaag, waartoe ik ook mezelf reken, merk je dat er al duurzaam gewerkt wordt: ik heb na elk seizoen wel reststoffen, waarvan ik dan de specificaties in mappen bijhoud – ‘30 meter van die stof’, ’50 meter van die’, … Zo kan ik die later nog gebruiken.

Dat recupereren is trouwens niets nieuws: ik denk bijvoorbeeld aan Martin Margiela die van oude jeans een patchwork denimrok maakte, en aan Eric Bauduin die al handtassen uit lederresten maakte.”

Duurzaam enthousiasme

“Het viel me tijdens de creatie van de sjaals uit reststoffen alvast op dat ‘duurzaamheid’ leeft bij onze studenten. Die jonge generatie is er meer mee bezig en gaat er ook bewuster mee om. Ze deden dan ook écht hun best. Dat merk je aan de vele topstukken die ertussen zitten.

Hetzelfde merkte ik trouwens bij de studenten van Sint Lucas: ze bedrukten niet alleen de verpakkingen, ze maakten ook knappe typografische posters voor The Empty Shop. Samen met de modeafdeling droegen ze dit project enthousiast. Ze toonden hun engagement voor de toekomst. Dat mogen ze – wat mij betreft – blijven doen.”

interview: december 2015
de website van The Empty Shop Antwerpen
ATV-verslag over The Empty Shop Antwerpen
berichtgeving in De Standaard
de website van Anne Kurris

 

een sjaal, gemaakt voor The Empty Shop Antwerpen
Video: 
The Empty Shop Antwerpen
Deel deze pagina