meer info
Home > Con nu al in de stad > Swishing van topruil naar upcycling

Swishing: van topruil naar upcycling

Mijn miskoop is misschien net wat een ander zoekt

...dacht Elina Koops toen ze samen met enkele andere eco-fashionista’s Swishing lanceerde in België. Een breed concept rond circulaire mode, maar vooral bekend van de swishing parties waar slimme shoppers samenkomen om hun kledij te ruilen tegen een nieuwe outfit.

“De spelregels zijn simpel”,  verheldert Elina. “Kies maximum 10 stuks - die passen bij het seizoen, er goed uitzien en fris ruiken - uit jouw kleerkast en vraag vriendinnen om hetzelfde te doen. Iedereen krijgt 1 tot 3 punten per kledingstuk. Daarbij houden we rekening met kwaliteit, merk en fashiongehalte.

Die punten worden samengeteld en met de waarde op je puntenkaartje kun je shoppen - of “swishen”. Het is hip, gezellig én eco-minded.”

Minimalistische fashion

“Mijn engagement voor Swishing groeide uit een persoonlijke overtuiging: ik wou bewuster omgaan met kledij en textiel - zonder in te boeten aan stijl”, vertelt Elina.

“Zo besloot  ik een jaar geen nieuwe kleren te kopen, maar ze op rommelmarktjes of in tweedehandswinkels te halen. Duurzaam mijn kleerkast vullen, werd voor mij een sport: ik wou alleen maar kleren kopen die ik écht nodig had én graag zag. Maar mijn vroeger miskopen weggooien? Dat kreeg ik niet over mijn hart en paste niet bij mijn ecologische levensstijl.

Kledingruil was de oplossing. En nog  leuk ook: wie neust er niet graag in de kleerkast van een ander? Je miskopen zijn dan geen verloren investering: je ruilt ze voor een leuker stuk en anderen zijn je dankbaar.

Soms zelfs héél dankbaar, want de overgebleven stuks van de swishing party doneren we aan goede doelen in België - zoals Spullenhulp en zorgcentra ter bestrijding van geweld tegen vrouwen.”

Een andere bril

“Natuurlijk zouden we allemaal bewuster moeten omgaan met kleding en ons textiel hergebruiken, maar daarvoor moeten we nog veel barrières overwinnen: de fast fashion industrie bijvoorbeeld. Een enorm  aanbod, tegen een slechte kwaliteit maar ook tegen lage prijzen. En dus kunnen jongeren er veel van kopen, terwijl duurzame fashion veel duurder is. Dingen moeten betaalbaar zijn, en die mentaliteit wijzig je niet zomaar. Swishing parties betalend maken, zou dus ook contraproductief werken.

Om het voor de eindgebruiker betaalbaar te houden, slaan we graag de handen in elkaar met bedrijven: zij investeren in een duurzaam imago door een swishing workshop te organiseren en bestellen bij ons - à la carte - wat daarvoor nodig is: van rekjes en kapstokken tot begeleiding van de vrijwilligers. Op die manier slagen we erin om zoveel mogelijk mensen warm te maken voor tweedehandskledij.

Velen staan daarvoor open maar weten gewoon niet waar te beginnen: tijdens swishing parties of workshops leren we hen creatief na te denken - letterlijk en figuurlijk een andere bril op te zetten. Zo leren ze stukken combineren en pinnen ze zich niet vast op een kleur of een detail.”

 Jong geleerd is oud gedaan

“We willen met Swishing vooral aantonen dat je op veel manieren ‘creatief met textiel’ kunt zijn. Zo geven we bijvoorbeeld ook workshops met Idee Kids, waarop kinderen hun eigen knutselschortjes maken met textiel uit Kringwinkel Antwerpen. Zo leren zij al bewuster omgaan met hun kleerkast.”

Zo verschuift de focus van Swishing stilaan van de effectieve kledingruil naar sensibilisering. “We willen vooral verder als adviseurs, want er zijn nog veel mogelijkheden om duurzamer om te springen met textiel. Zo lieten we in de zomer festivalgangers tassen maken uit banners van Couleur Café. We hopen dat er in de toekomst alleen nog maar meer van die initiatieven volgen.”

interview: voorjaar 2016
de website van Swishing

 

logo Swishing
Elina Knoops
Deel deze pagina

Reactie toevoegen