meer info
Home > Con nu al in de stad > Filippa k test pilot 4

Filippa K Test Pilot 4

Gastblog van Ineke Hulselmans (Susta.be)

juni 2016

Ik ben testpiloot 4. Geselecteerd om een kledingstuk van de tweede Filippa K Front Runners collectie uit te proberen. Mooie kleding testen die bovendien op een uiterst duurzame manier is geproduceerd, daar hoefde ik niet lang over na te denken! Om zowat middernacht - net voor de deadline - stuurde ik mijn kandidatuur in… met succes.

10 jaar garantie

Eind april stuurde Filippa K een vraag naar testers van hun Front Runners collectie de wereld in. De oproep richtte zich tot mensen die al ‘met duurzaamheid bezig waren’ en daar dus per definitie interesse in hadden.

Vreemd is dat niet want deze collectie is zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Uiteraard probeerde Filippa K het water- en energieverbruik in de mate van het mogelijke te beperken. Maar daarnaast zijn de stukken van de collectie niet gekleurd en niet behandeld tegen kreuken, pluizen of statische elektriciteit.

Voor het overige zijn de Front Runners stukken volledig gemaakt van gerecycleerde wol en polyester, samen met dito ritsen en naaidraad. Als kers op de taart krijgt de klant-frontrunner een soort garantie van 10 jaar. Die komt erop neer dat Filippa K klanten zoveel mogelijk bijstaat in de zorg voor hun frontrunner kledingstukken.

Klanten die mogen testen, een duurzaam productieproces, zorg voor verkochte kledingstukken… ik voelde me meteen aangesproken. Kledij laten terugbrengen tegen korting is een ding. Maar ervoor zorgen dat verkochte stukken langer meegaan? Dat is toch nog een flinke stap verder, niet?

Duurzame bijdragen

In de oproep vroeg Filippa K wat over jezelf te vertellen en over hoe duurzaam je dagelijkse handel en wandel is. Hoewel ik mijn kansen niet hoog inschatte, wilde ik toch deel uitmaken van dit initiatief.

Ik probeer immers op zoveel mogelijk vlakken een duurzaam leven te leiden. Zo heb ik geen auto. En ook geen rijbewijs. Wat, toegegeven, die keuze eenvoudig maakt. Maar op mijn bord verschijnen op zijn minst lokaal geteelde groenten. En ik koop enkel kledingstukken van merken die zich inspannen om duurzaam te produceren.

Op professioneel vlak is mijn grootste bijdrage het netwerk voor duurzame ondernemers in Antwerpen: Susta.be. Ik had me al voorgenomen om meer te schrijven over de duurzame dingen die ik doe om zo ook meer bekendheid te geven aan de ondernemers die lid zijn van Susta.be. Met dit potentieel ‘testpilootschap’ zou ik twee vliegen in één klap slaan.

Het feit dat ik het zou kunnen delen met een community die duurzaamheid belangrijk vindt, zal wel meegespeeld hebben in mijn selectie denk ik.

Gewone klanten betrekken

Dat Filippa K klanten inschakelt om kleding te testen, trok me uiteindelijk over de kandidatuur-streep. Initiatieven die de man of vrouw in de straat betrekken, vind ik nu eenmaal sympathiek.

Dat Filippa K op deze manier een stukje democratie in de viagra cheap mode-industrie brengt, is volgens mij trouwens best wel een gewaagde keuze. Wat als klanten het draagcomfort maar zus en zo vinden? (Remember: niet behandeld tegen kreuken, pluizen en statische elektriciteit!) Of de collectie tot de bodem afkraken?

Ik vind het daarom charmant dat zij ervoor gekozen hebben om niet enkel modebloggers, fashionista’s of andere mensen die de mode-industrie kennen, in te schakelen. Ik ben wel modebewust en volg het duurzame nieuws over de mode-industrie - anders zou ik me niet kandidaat stellen - maar ik ken er voor het overige niet zoveel van.

Dat heb ik voor de zekerheid maar  duidelijk vermeld om geen verkeerde verwachtingen te creëren.

Filippa K fan

En last but not least: ik ben ook gewoon fan van Filippa K. Hun ontwerpen zijn eenvoudig met veel rechte lijnen; zonder fluo kleuren of opzichtige prints. Mocht ik de kleding niet mooi gevonden hebben dan was ik er niet aan begonnen. Ik zou niet bepaald gemotiveerd zijn om een kledingstuk te dragen waar ik mezelf niet mooi in vind.

Dat ik helemaal geen idee had welk kledingstuk ik zou moeten aantrekken, was wel spannend. Uiteindelijk werd het een rok. Even wennen omdat zo’n halflang model niet in mijn kast hangt. Maar hij zit als gegoten, staat me goed en past perfect bij mijn sobere kledingstijl.

Of niet soms?

 

Waarom is deze rok een frontrunner?

  • De volledige productieketen wordt getraceerd.
  • De rok is gemaakt van gerecycleerde wol in combinatie met gerecycleerd polyester om hem steviger te maken zodat hij langer meegaat. Ook de voering, het onderdeel van een kledingstuk dat het snelse slijt, is van gerecycleerd polyester. De recyclagefabrieken bevinden zich in Prato, Italië.
  • De garens en ritsen zijn eveneens van gerecycleerd polyester. De knopen zijn van Corozo, ook wel eens vegetarisch ivoor genoemd.
  • De rok is gesneden uit één stuk stof zodat er vrijwel geen snijafval ontstaat.
  • De rok is niet behandeld tegen kreuken, pluizen (een natuurlijke eigenschap van wol) en statische elektriciteit wat het verbruik van water, chemicaliën en energie sterk beperkt.
  • De te recycleren wol en polyester wordt vooraf per kleur gesorteerd. Na recyclage wordt de stof niet opnieuw gekleurd. In vergelijking met een 'normaal' productieproces vermindert dat de CO2-uitstoot met liefst 96% en het water- en energieverbruik met respectievelijk 89% en 76% .

Qua feedback moet ik vooral letten op het pluizen, beschadigingen, of de rok krimpt of scheef trekt na het wassen en of de zomen goed houden. Verder vragen ze ook naar hoe hij past en naar de bemerkingen van anderen.

De Front Runners collectie

Susta.be
 

 

Uit de Filippa K Front Runners collectie
Het album van Filippa K testpiloot 4 (foto's: Frederik Beyens)
Deel deze pagina

Reactie toevoegen